Mitt namn är Marie Lundin, det är jag som äger och driver Salongen för hår & själ. Jag är född och uppvuxen i Näsåker. Så länge som jag minns har jag velat bli frisör, så när jag skulle välja program för gymnasiet, var det väldigt självklart att jag skulle flytta jag till Örnsköldsvik. För att påbörja en av mina drömmar, att bli frisör!

Jag tog studenten 2001 och fortsatte mina frisörstudier i Umeå. Frisörutbildningen var då fyra år, varav ett år, det sista på skola parallellt med praktik, eller 1.500 timmar som lärling på en salong.

I maj 2002 tog jag mitt gesällbrev, branschens yrkesprov (klicka på gesällbrevet här till vänster för att se det i större format).

 

Med "goda kunskaper" i ryggen flyttade jag runt ett par år jobbade bla i Sollefteå och på Salong Liss, som då ägdes av Elisabet Tängdén. Jag fick då ett fantastiskt jobberbjudande på en stor fin salong i Stockholm: Tre Klippare, och inom en vecka var det bestämt att jag skulle börja där. Ännu en dröm gick då i uppfyllelse!

Att få bo och arbeta i Stockholm hade för mig länge varit ett önskemål. Att få åka tunnelbana och skynda sig för att inte missa nästa tåg (som går om bara tre minuter) det var något jag älskade, och det är faktiskt sant! Att strosa på gatorna i "stora staden" och få så mycket gratis inspiration bara av att se allt, så mycket människoroch arkitektuerna i olika delar av stan var underbart - likaväl som det fantastiska kulturella utbudet som jag dock utnyttjade allt för lite när jag väl bodde där. Jag älskade också att vara helt anonym. Jag stormtrivdes verkligen i Stockholm!

Men det var dags att flytta igen mycket pga. det otroligt långa avståndet mellan mig och min pojkvän, Johan. Skellefteå vs. Stockholm blev vårt gemensamma beslut Sundsvall. Där arbetade jag på Hårmästarna i några år innan jag än en gång sa upp mig

- den här gången för en långresa till Sydamerika, som dock slutade snabbare än beräknat.

Jag reste hem till Sverige utan jobb och utan bostad. Hamnade i Johans "sommar och jakthus" i Norrtannflo. Men jag fick genom goda vänner chansen att jobba med ett tidsbegränsat filmprojekt i Stockholm. Som huvudfrisör under en långfilmsinspelning. Det kom perfekt! Jag fick chansen att än en gång känna efter om det verkligen är storstan eller den lilla byn som jag vill leva i?

Det var hektiskt, arbetsdagar på över tolv timmar med totalt tre lediga dagar under åtta veckor osv... Denna stress och press skapade en speciell känsla i min kropp. Jag älskade projektet men insåg att det bara går att arbeta på det här sättet under korta perioder i livet. Tankarna på eget företag och ett liv på landet i lugnet började infinna sig...

 

Och vips i mitten av september dök en perfekt lokal upp och "Salongen" var på väg att ta form. Vad jag då inte viste, var att det tidigare legat en damfrisering i precis samma hus och rum som vi nu renoverade för fullt. Det kändes härligt att få ta upp verksamheten i en ny tappning och underbart är det så klart, att jag idag har kunder som också varit kunder på den gamla salongen, för över 60 år sedan! Det är fantastiskt!

Salongen har fått äran att ha den tidigare ägarens gesällbrev/diplom på väggen: fröken Rut Olsson från Åsmon, gift Mähler (klicka på diplomet här till höger för att se det i större format).

Men nu bor jag i ”centrum” av Näsåker och mitt i Urkult, Näsåkers mest kända festival; sedan mer än 20 år tillbaka har människor besökt vår vackra festplats och dansat till folkmusik från hela världen. Och just precis där bor jag, med min familj, våra djur och vad vi trivs!

Med mycket hjälp av min fina familj och goda vänner kunde vi inviga Salongen den 1 december 2008. Tack till er alla som var med och skapade min arbetsplats Salongen för hår & själ…

 

© Salongen för hår & själ
www.salongenshemsida.se